Atasi Sakit Anda Dengan 63 Penyembuh Sampingan Abdullah al-Qari bin Haji Salleh

ISBN:

Published: 2012

Mass Market Paperback

313 pages


Description

Atasi Sakit Anda Dengan 63 Penyembuh Sampingan  by  Abdullah al-Qari bin Haji Salleh

Atasi Sakit Anda Dengan 63 Penyembuh Sampingan by Abdullah al-Qari bin Haji Salleh
2012 | Mass Market Paperback | PDF, EPUB, FB2, DjVu, AUDIO, mp3, RTF | 313 pages | ISBN: | 7.17 Mb

Pengenalan Kepada Ustaz Abdullah Al-QariNama Ustaz Abdullah Al-Qari Haji Salleh atau lebih dikenali sebagai AQHAS sangat terkenal di kalangan pembaca buku-buku agama tempatan. Namun begitu susuk tubuh beliau tidaklah sepopular namanya.Ustaz Abdullah Al-Qari merupakan seorang tokoh Tokoh Maulid Ar-Rasuul (2005) dan pujangga islam yang telah banyak melahirkan karya-karya berunsur Islam berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah.

1Beliau lahir pada pagi Ahad 23 Dzul-Qaidah 1356 H. bersamaan 26 Disember 1937M. Diberi nama Abdullah Al-Qari (Pembaca terutama Al-Quran) oleh anak saudara Tuk Kenali iaitu Tuan Guru Hj. Muhammad Jebeng.Bapanya Hj. Salleh B. Puteh adalah seorang guru Al-Quran di Pondok Kenali merupakan murid tua Tuk Kenali manakala ibunya adalah Hjh. Khadijah Bt. Abdullah pula mengajar Al-Quran kepada kanak-kanak setempat di rumahnya. Lokasi rumah beliau di tepi Pondok Lorong Kubur Tuk Kenali menyebabkan beliau banyak dipengaruhi Pendidikan Pondok di samping Pendidikan Sekolah Melayu Kubang Kerian, Kota Bharu (1946-1951).

3Pendidikan Dan Penganugerahan Kepada BeliauAbdullah Al-Qari mula berminat membaca buku-buku dalam pelbagai bidang sejak di sekolah rendah dengan membaca buku-buku Indonesia yang dipinjam daripada gurunya iaitu Cikgu Muhammad B. Abdullah dan buku-buku dari bilik bacaan di sekolah. Bakat beliau yang terserlah mula dikesan oleh gurunya, Cikgu Mahmud B.

Abbas semasa beliau di Darjah Tujuh (Sekolah Menengah Melayu Tuk Pasir Pertama di Kelantan) dan di Sekolah Melayu Kota (Jelasin) yang memuji dan tertarik kepada hasil karangan beliau di peringkat sekolah. Beliau memperoleh Sijil Pangkat Satu di kedua sekolah tersebut.Beliau memasuki Pondok MadrasahAl-Ahmadiyyah Bunut Payung (1952) belajar dari Tuan Guru Hj. AbdullahTahir B.

Hj. Ahmad mengenai Tafsir Al-Quran dan pada Ustaz Hj. Abd. Rahman Al-Khudhri B. Ibrahim mengenai Al-Hadith.Dengan galakan gurunya supaya menulis dalam bidang agama, beliau mula membaca majalah-majalah agama dengan cara meminjam dan cuba menulis. Pada sebelah pagi beliau belajar di darjah tujuh dan pada sebelah petang beliau dilantik menjadi guru dalam usia 15 tahun (1953).Kerana kegiatan beliau yang agak luar biasa ini, maka beliau telah dianugerahkan:Tokoh Guru Kreatif (Penulisan) Kelantan,1990.Tokoh Buku Kelantan,1994.Tokoh Hijrah Ar-Rasuul Kelantan,2004.Tokoh Guru Kelantan (JPN),2004.Tokoh Maulid Ar-Rasuul, Malaysia,2005.Tokoh Sunnah (I.Q.), Nusantara,2005.Tokoh Penulis Buku Islam, Malaysia,2007.Tokoh Penulis Islam Terbaik, Serambi Mekah,2008.Tokoh Pengkajian Al-Quran dan Al-Hadith (SIQAH),Nusantara, 2008.Diantara karya - karya dan terjemahan Ustaz Abdullah Al-Qari adalah: 10Adab Makan Minum Cara Nabi s.a.w.Adab-adab Dan Kewajipan Sekitar MasjidAdab Ziarah Maqam Dan Masjid Nabi s.a.w.Ajaran, Perubatan Dan Pesanan Jibril A.SAkhlak Pelajar Siswa-siswi IslamAllah Belah Bulan, Allah MenangkupnyaAllah Merajai Kerajaan Langit Dan BumiAmalan-amalan Shaalih Pencari Rezki - Yang Fasiq TerhalangAmalan & Wirid Mudah BersalinAmaran Nabi Kepada Kaum WanitaAnalisa Dua Kalimah Syahadah & Sebab-sebab Kufur-Murtad Dan AktanyaBuku Kelebihan Dan Rahsia Puasa Sunat Menurut Sunnah Nabi s.a.w.

12Judul : Kelebihan dan Rahsia Puasa Sunat Menurut Sunnah Nabi s.a.wPenulis : Abdullah Al-Qari Hj SallehPenerbit : Al-Hidayah Publisher (2007)Halaman : 116Umum mengetahui bahawa berpuasa itu baik untuk kesihatan. Sudah banyak kajian dibuat untuk membuktikan hipotesis ini. Lebih terperinci lagi, puasa dapat meningkatkan antibodi dalam badan. Justeru itu orang-orang yang berpuasa kurang berisiko dijangkiti virus atau bakkteria. Namun naskah ini tidak membicarakan puasa dari sudut saintifik kerana orang Islam berpuasa bukan kerana sihat atau kelebihan fizikal.

Sebaliknya umat Islam berpuasa kerana ia adalah perintah Allah kepada setiap manusia yang beriman. BukEnter answer

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "Atasi Sakit Anda Dengan 63 Penyembuh Sampingan":


goldenshellsaudi.com

©2011-2015 | DMCA | Contact us